Thermografie bij paarden

Met behulp van een warmtebeeldcamera meten we de infraroodstraling (warmte) die via de huid van het paard wordt vrijgegeven. Deze camera kan de straling in beeld brengen en hier opnames van maken. Door middel van professionele software kunnen we deze opnames uitlezen en beoordelen. 

Thermografie is een contactloze meetmethode waarbij geen schadelijke straling vrijkomt.

Wanneer zich in het lichaam een defect bevindt (bv. ontstekingsreactie of blessure) zal het lichaam daar op reageren. Doordat de bloedtoevoer in deze gebieden toeneemt, meten we daar meer warmte. Ook verminderde doorbloeding, bijvoorbeeld door een blokkade elders, kan in beeld worden gebracht.  Met de warmtebeeldcamera kunnen we al temperatuurverschillen vanaf 0,02ºc in beeld brengen. 


Het beoordelen van een thermografie opname vergt echter meer kennis dan alleen temperatuurverschillen zien. Onze thermografen hebben de kennis om in de thermografie opnames anatomische structuren te herkennen en op zoek te gaan naar eventuele afwijkingen. Ook zijn zij opgeleid om verbanden te herkennen en oorzaak-gevolg van elkaar te kunnen onderscheiden. In combinatie met de jarenlange ervaring kunnen zij conclusies trekken en samen met u op zoek gaan naar het beste behandelplan.


Met thermografie stellen wij geen diagnose, wij geven enkel advies mee voor verder onderzoek of behandeling.Wanneer thermografie?

Heeft jouw paard vage klachten en weet je niet wat je er mee moet?
Ben je naar de kliniek geweest voor een kreupelheidsonderzoek maar heeft de behandeling niet het gewenste resultaat of kunnen ze niks vinden? 

Dan helpen wij jou graag op weg! Door probleemgebieden te lokaliseren kan een behandelaar en/of arts gericht te werk gaan. 
Dit voorkomt dat er wordt behandeld vanuit aannames en geeft richting aan de zoektocht naar de juiste diagnose. 

Signalen van ongemak bij je paard: Gedragsverandering, stijfheid in beweging, onregelmatigheid, kreupelheid, struikelen, tegen het been zijn, steigeren, bokken, staken, staart scheef dragen, niet willen verzamelen of verruimen, hupje bij het aandraven en moeite hebben met ondertreden of buiging.


Thermografie kan ook preventief worden ingezet bijvoorbeeld bij aankoop van een paard.


Bij een herstellende blessure of vermoeden van een hoefzweer kunnen wij door middel van een deelonderzoek het gebied controleren op afwijkingen.


Humane thermografie heeft zich op dit gebied al bewezen, maar bij paarden is thermografie net zo effectief inzetbaar voor blessurepreventie en topsportbegeleiding.Meer informatie


Maak een afspraakWat kunnen we zien?

Blokkades (wervelkolom – SI)
Reacties van spieren
Reacties van pezen, ligamenten en bindweefsels
Ongelijke hoefbalans
Ontstekingen (zoals actieve artrose)
Verminderde doorbloeding
Reacties van het spijsverteringssysteem